Psykoedukation, Insikter och Strategier för Självutveckling

Använd sökfunktionerna för att hitta vad du söker.

Sök

search field

Filtrera efter typ

Filtrera efter typ
  • All
  • Lexicon (45)
  • Tests (11)
  • Articles (10)
  • Courses (3)
dropdown 2
1 – 134 of 134 posts

Hjälper självhjälp?

Självhjälp är verktyg och metoder man använder för att själv ta hand om sin mentala hälsa. Men att använda pålitliga kunskapskällor är viktigt.

Sötsug. Test för dig som arbetar med att förändra dina dygnsvanor.

Arbetar du med att förbättra dina dygnsvanor kan det här testet vara till hjälp.

Sömntest – vilken sömnprofil har du?

Få svar på om du just nu i livet är en morgon- eller kvällsmänniska eller nånstans mitt emellan.

Somatisering

Somatisering kallas sådana kroppsliga besvär som inte kan förklaras, trots varierande symtom. Ofta är det relaterat till stress eller konflikt.

Sokratisk fråga

Sokratisk frågeteknik stimulerar alternativa sätt att tänka än de man är van vid. Det ger bra inlärning eftersom tänkandet gör att kunskaperna integreras bättre

Självkänsla

Självkänsla syftar på vilken uppfattning man har om sitt värde, med både starka och svaga sidor. Självkänslan regleras av de tankar man har om sig själv.

Sex sätt att få tillbaka livslusten

Långvarig stress urholkar livsglädjen och gör livet miserabelt. Här är de viktigaste strategierna för behålla sin livslust och hitta tillbaka till dig själv om den gått förlorad.

Projicering

Projicering innebär att en person eller grupp tillskriver andra sitt eget eller sin grupps synsätt, vilja och känslor. Ofta omedvetet men inte alltid.

PHQ-9 Patienthälsotest (Depression)

PHQ-9 har en hög överensstämmelse med DSM IV:s kriterier för depression, och används för att screena för depression.

Panikångest

Panikångest kallas även panikattack eller ångestattack och brukar behandlas med KBT. Men det kan finnas stort värde att fördjupa och välja en längre terapiform.

Överföring

Överföring är en undermedveten respons på en annan person som påverkats av känslor och åsikter man haft i en tidigare relation, ofta en förälder.

Ortorexi

Ortorexi är en form av ätstörning där personen bara kan äta sådan mat som anses vara hälsosam utan att få ångest.

Narcissism

Narcissism innebär att man har svårigheter med sin självbildsreglering som präglas av ett överdrivet beroende av självupphöjelse.

Motöverföring

Motöverföring är när en överföring sker under samtalsterapi från terapeut till klient. Det är ett problem om det sker utan att terapeuten märker det. Läs mer…

Mini-SPIN. Snabbtest för att upptäcka social fobi

Självskattning med tre frågor som används för att upptäcka social fobi.

Mani

Kännetecknas av onormalt hög energinivå, eufori eller irritabilitet och ett minskat behov av sömn. Ofta associerat med bipolär sjukdom.

Målsättning

Mål används för att skapa förändring för oss själva eller vår omvärld. De bör vara konkreta, mätbara och lagom utmanande. Målsättning har både fördelar och risker

MADR-S – Grad av allvar och förändringar i depression och nedstämdhet

Följ upp behandlingsåtgärder under en pågående depression med testet MADR-S

MAAS Mindfulnesstest

MAAS (Mindful Attention Awareness Scale) är ett test som visar förekomst av tillstånd av medveten närvaro över tid.

Livskris

Livskriser tillhör livet och vi löser dem ofta på egen hand och kan då leda till att vi växer som människor. Men ibland är krisen för stor och då behövs professionell hjälp.

Koll på stressnivån med PSS-14

14 frågor ger dig ett mått på din stressnivå, och sparar det på en tidsaxel så att du kan observera förändringar.

Kognitiva scheman

Kognitiva schema är de personliga grundantaganden vi gjort om oss själva och världen omkring. De har stor betydelse för självkänsla och självuppfattning.

Kognitiv dissonans

När vad man säger och vad man gör motsäger varandra uppstår en mental spänning som upplevs som känslor av olust.

KEDS – Testa din risk att bli utbränd

KEDS ställer frågor om symptom på kronisk stress och bedömer risken för utbrändhet.

KBT-I mot Insomnia

Upptäck orsakerna bakom insomnia och hur du effektivt kan behandla sömnlöshet med KBT-I. Läs om vanliga misstag, upprätthållande faktorer och varför sömnläkemedel bör undvikas för långsiktig förbättring. Ta steget mot bättre sömn idag!

ISDTP

ISTDP är en form av samtalsbehandling som hjälper klienten att övervinna inre motstånd mot blockerade känslor.

Inre röst

Vår inre röst hjälper oss förstå omvärlden. En inre röst som grubblar, är överdrivet positiv eller negativ leder till problem.

Hjältens resa

Hjältens resa är en berättarteknik där huvudpersonen ställs inför en utmaning de först avvisar. Den kan vara en hjälp för personer som kämpar med inre motstånd

Hälsoångest

Hälsoångest är ett uttryck för när någon är så orolig för vad som händer i kroppen att det påverkar vardagen. Hälsoångest behandlas med KBT.

GAD-7 Test för överdriven generell ångest

Konstant känsla av att något dåligt kommer att hända? Testa dig för GAD!

GAD

GAD är en förkortning av “Generalized Anxiety Syndrom” eller generell ångest. Personer med GAD upplever en daglig stark ångest inför de flesta aktiviteter.

Förnekelse?

Försvarsmekanism där bevis, fakta och/eller upplevelser som strider mot en övertygelse, helt avvisas.

Fobi

En fobi är en omotiverat stark rädsla som riktar sig mot något specifikt, till exempel blod, ormar, smuts, flygresor och mycket annat.

Exponering

Exponering är ett KBT-verktyg som används för att komma tillrätta med hindrande feltolkningar och innebär att gradvis utsätta sig för obehagliga situationer.

Existentiella grubblerier

Existentiella tankar handlar om de stora livsfrågorna. Helt normalt, men är du i en negativ spiral av tankar som du inte tar dig ur bör du söka hjälp.

Dissociation

Dissociation är när tankar, känslor, minnen och omgivning “kopplas bort” och en känsla av avskildhet från sig själv och omvärlden tar över.

Depression

Depression innebär att man inte längre har förmåga att finna glädje i aktiviteter eller händelser som man tidigare tyckte om.

Cis

Cis är latin och används för att beskriva personer som identifierar sig med könet de fick vid födseln, man eller kvinna. Cispersoner kan vara heterosexuella, homosexuella, bisexuella, asexuella eller något annat

Brevterapi

Brevterapi är en regelbunden brevväxling mellan klient och terapeut som bygger på samma principer som samtalsterapi. Den har flera fördelar men också nackdelar.

Beteendeanalys

Beteendeanalys är en form av terapeutisk bedömning som används inom KBT. Syftet är att ge underlag för att skapa en så hjälpsam behandling som möjligt.

Automatiska tankar

Automatiska tankar är en ‘förprogrammerad’ serie tankar som hjärnan behöver för att kunna reagera snabbt. Det blir problem om de är negativa.

Ångestsyndrom

Ångestsyndrom definieras som återkommande stark ångest som tar över den känslomässiga balansen och är svår att kontrollera. Generaliserat ångestsyndrom (GAD), Social ångest och Panikångest är vanliga former av ångestsyndrom.

Ångestnivå (BAI)

Är du orolig för att din ångest hindrar dig från att leva livet fullt ut kan det här testet hjälpa dig få klarhet i det.

ACT

ACT är en populär metod för psykoterapeutisk behandling med särskilda verktyg för att hantera känslor.

Acceptans

Acceptans används inom KBT- och ACT-terapier och kan sammanfattas som “förmåga att omfatta en sann insikt om hur saker och ting verkligen är”.