Psykoedukation, Insikter och Strategier för Självutveckling
Använd sökfunktionerna för att hitta vad du söker.
Sök
Filtrera efter typ
Risker med tester för mental hälsa
Tester för mental hälsa är värdefulla först när du är medveten om både brister och risken för feltolkning.
Hjälper självhjälp?
Självhjälp är verktyg och metoder man använder för att själv ta hand om sin mentala hälsa. Men att använda pålitliga kunskapskällor är viktigt.
Värderad riktning
Värderad riktning betonar att vägen till målet kan ha större betydelse än målet i sig.
Tankestoppande meme
Tankestoppande kliché: Manipulativ fras eller meme vars syfte är att hindra självständigt tänkande.
Tankefälla
En tankefälla är en serie automatiska tankar som inte har med verkligheten att göra.
Somatisering
Somatisering kallas sådana kroppsliga besvär som inte kan förklaras, trots varierande symtom. Ofta är det relaterat till stress eller konflikt.
Sokratisk fråga
Sokratisk frågeteknik stimulerar alternativa sätt att tänka än de man är van vid. Det ger bra inlärning eftersom tänkandet gör att kunskaperna integreras bättre
Social hälsa
Begrepp som syftar på välmående som kommer ur förmågan att skapa positiva relationer. Eftersatt social hälsa leder till ensamhet.
Sluta prata med psykologen, skriv istället.
Brevterapi har en positiv och utvecklande effekt för vårt mentala välmående och prestationsförmåga.
Skuggmål
Skuggmål är en försäkring mot den mentala risken som målsättning ofta innebär. Det sätts parallellt med det övergripande målet.
Självkänsla
Självkänsla syftar på vilken uppfattning man har om sitt värde, med både starka och svaga sidor. Självkänslan regleras av de tankar man har om sig själv.
Självförtroende
Självförtroende handlar om hur väl man tror man kan klarar en uppgift. Det förväxlas ofta med självkänsla som handlar om vilket värde man ger sig själv.
Sex sätt att få tillbaka livslusten
Långvarig stress urholkar livsglädjen och gör livet miserabelt. Här är de viktigaste strategierna för behålla sin livslust och hitta tillbaka till dig själv om den gått förlorad.
Schematerapi
Schematerapi är en vidareutveckling av KBT med influenser från bland annat anknytningsteori
Psykoedukation
Psykoedukation handlar om allmän och djupare kunskap om hur man hand tar om sin egen psykiska hälsa och mentala välmående.
Projicering
Projicering innebär att en person eller grupp tillskriver andra sitt eget eller sin grupps synsätt, vilja och känslor. Ofta omedvetet men inte alltid.
Posttraumatisk stress
Posttraumatisk stress (PTSD) kan drabba den som varit med om något livsfarligt eller en allvarlig kränkning av integriteten. Ca 40% av drabbade blir besvärsfria spontant. Behandlas med psykoterapi.
PHQ-9 Patienthälsotest (Depression)
PHQ-9 har en hög överensstämmelse med DSM IV:s kriterier för depression, och används för att screena för depression.
Panikångest
Panikångest kallas även panikattack eller ångestattack och brukar behandlas med KBT. Men det kan finnas stort värde att fördjupa och välja en längre terapiform.
Överföring
Överföring är en undermedveten respons på en annan person som påverkats av känslor och åsikter man haft i en tidigare relation, ofta en förälder.
Ofta bråk? Så får du koll på dina konflikter–och löser dem.
Ofta bråk hemma eller på jobbet? Bråkar ni om samma saker om och om igen? Så här bryter du mönstret och får kontroll över konflikterna.
Narcissism
Narcissism innebär att man har svårigheter med sin självbildsreglering som präglas av ett överdrivet beroende av självupphöjelse.
Motöverföring
Motöverföring är när en överföring sker under samtalsterapi från terapeut till klient. Det är ett problem om det sker utan att terapeuten märker det. Läs mer…
Mini-SPIN. Snabbtest för att upptäcka social fobi
Självskattning med tre frågor som används för att upptäcka social fobi.
Målsättning
Mål används för att skapa förändring för oss själva eller vår omvärld. De bör vara konkreta, mätbara och lagom utmanande. Målsättning har både fördelar och risker
Kognitiva scheman
Kognitiva schema är de personliga grundantaganden vi gjort om oss själva och världen omkring. De har stor betydelse för självkänsla och självuppfattning.
Kognitiv omstrukturering
Kognitiv omstrukturering är när en person får nya erfarenheter och ny kunskap som ändrar de automatiska tankar som uppstår i en känd situation.
Kognitiv konceptualisering
Kognitiv konceptualisering används i KBT-terapier för att terapeuten ska ha möjlighet att ge rätt behandling snabbare.
Kognitiv dissonans
När vad man säger och vad man gör motsäger varandra uppstår en mental spänning som upplevs som känslor av olust.
KBT-I mot Insomnia
Upptäck orsakerna bakom insomnia och hur du effektivt kan behandla sömnlöshet med KBT-I. Läs om vanliga misstag, upprätthållande faktorer och varför sömnläkemedel bör undvikas för långsiktig förbättring. Ta steget mot bättre sömn idag!
Hjältens resa
Hjältens resa är en berättarteknik där huvudpersonen ställs inför en utmaning de först avvisar. Den kan vara en hjälp för personer som kämpar med inre motstånd
Hjälp- och jourlinjer i Sverige
Hjälp- coh jourlinjer i Sverige.
Hälsoångest
Hälsoångest är ett uttryck för när någon är så orolig för vad som händer i kroppen att det påverkar vardagen. Hälsoångest behandlas med KBT.
GAD-7 Test för överdriven generell ångest
Konstant känsla av att något dåligt kommer att hända? Testa dig för GAD!
Fysisk aktivitet på recept
Fysisk aktivitet på recept kan ordineras av leg. psykolog eller annan legitimerad sjukvårdspersonal. Orsak till receptet kan vara ångest, depression med mera
Förnekelse?
Försvarsmekanism där bevis, fakta och/eller upplevelser som strider mot en övertygelse, helt avvisas.
Exponering
Exponering är ett KBT-verktyg som används för att komma tillrätta med hindrande feltolkningar och innebär att gradvis utsätta sig för obehagliga situationer.
Existentiella grubblerier
Existentiella tankar handlar om de stora livsfrågorna. Helt normalt, men är du i en negativ spiral av tankar som du inte tar dig ur bör du söka hjälp.
Dissociation
Dissociation är när tankar, känslor, minnen och omgivning “kopplas bort” och en känsla av avskildhet från sig själv och omvärlden tar över.
Det här behöver du kunna för att hantera din ilska
Ilska är en kraft som behövs för skapa förändring och rätta till det som är fel. Ilska finns för att ge motivation, styrka och riktning. Den är en livskraft.
Depression
Depression innebär att man inte längre har förmåga att finna glädje i aktiviteter eller händelser som man tidigare tyckte om.
Den Dysfunktionella familjen. Vad det är och hur man hanterar den.
Alla familjer är knepiga på något sätt, men det är först när det leder till otrygghet, undergivenhet eller emotionell instabilitet som man kan hävda att familjen har en dysfunktionell dynamik.
Brevterapi
Brevterapi är en regelbunden brevväxling mellan klient och terapeut som bygger på samma principer som samtalsterapi. Den har flera fördelar men också nackdelar.
Beteendeanalys
Beteendeanalys är en form av terapeutisk bedömning som används inom KBT. Syftet är att ge underlag för att skapa en så hjälpsam behandling som möjligt.
Automatiska tankar
Automatiska tankar är en ‘förprogrammerad’ serie tankar som hjärnan behöver för att kunna reagera snabbt. Det blir problem om de är negativa.
Anknytningsmönster
Under barndomen utvecklar vi anknytningsmönster som lägger grunden för relationerna i vuxen ålder. Av fyra typer av anknytningsmönster är tre vanliga.
Ångestsyndrom
Ångestsyndrom definieras som återkommande stark ångest som tar över den känslomässiga balansen och är svår att kontrollera. Generaliserat ångestsyndrom (GAD), Social ångest och Panikångest är vanliga former av ångestsyndrom.
ABC i stresshantering: 10 steg till ett lugnt liv
Det bästa du kan göra för att få ett lugnare liv att ta reda på orsakerna till varför du är stressad och göra något åt dem.