Läs mer om det här ämnet

Terapeutiska metoder

Bjorn Granberg
Author and developer

Hjälper självhjälp?

Woman reading self-help books

Självhjälp är ett populärt sätt att utveckla sig själv. Många gör affärer av det, och det omfattar därför en mängd olika resurser – från böcker, seminarier, helgkurser, kurorter och kursgårdar till onlinekurser och smarta appar. Alla lovar att stärka dig som individ och hjälpa dig förbättra både dig själv och ditt liv. Självhjälp erbjuder många fördelar med ett rejält smörgåsbord att välja ifrån, men allt som erbjuds är inte bra eller passar dig och din problematik. Därför är det viktigt att inte okritiskt svälja löften, utan att medvetet söka efter det som är bäst för just dig. Det tar tid, engagemang och kan kosta en del pengar – särskilt om du väljer att gå kurser.

När vi pratar om självhjälp här, syftar vi på verktyg och metoder som individen själv kan använda för att lösa sina psykiska problem eller mentala utmaningar. Självhjälp kan till exempel hjälpa dig med målsättning för din personliga utveckling, både skuggmål, kortsiktiga- och långsiktiga mål och bedöma hur realistiska de är. Alternativet kan vara att be en erfaren samtalsterapeut om hjälp.

Självhjälp kan också innebära att du läser på och tar reda på fakta om bakgrunden till de problem du har. Att exempelvis läsa mer om sömn, hur sömnen fungerar, vad som påverkar den och varför, kan göra stor skillnad. Även om det inte hjälper dig att komma till rätta med dina sömnproblem, kommer du igång snabbare och kan ta till dig hjälpen bättre om du skulle bestämma dig för att söka hjälp.

Vanor kan vara djupt rotade och våra starkaste personlighetsdrag kan vara oföränderliga. Men även om kärnan i vår personlighet alltid kommer finnas kvar, går det att förändra alla sina vanor och karaktärsdrag, i alla fall till viss del. Därför är det aldrig för sent att lägga av sig sina dåliga vanor. Med ansträngning och beslutsamhet är det möjligt att bli mer av den person du vill vara.

Att uppnå långvarig förändring är ofta utmanande eftersom vanor och karaktärsdrag har en tendens att som en bumerang komma tillbaka. Konventionell visdom säger att en stark vilja kommer hjälper dig i mål. Men att nå sådana här mål har i verkligheten ganska lite att göra med viljestyrka; det handlar mer om att lära sig förstå hur man ska forma miljö, vanor och förhållanden så att nya vanor ersätter gamla av sig själv, så att man inte behöver oroa sig för att viljestyrkan inte ska räcka till.

Hur användbart är självhjälp?

Att ta en aktiv roll i sin egen utveckling är i hög grad något positivt. Det kommer öka din medvetenhet om för- och nackdelar med självhjälp, och bättre förstå råd som förkommer i media, som andra ger osv, så att du kan undvika att hamna på tidsödande stickspår. Tar du dig an problem, så hjälper det dig också att ha rimliga förväntningar på vad du kan ta dig an på egen hand utan hjälp. Det är aldrig fel att lära sig mer om sig själv och bygga ut sin verktygslåda. Det hjälper dig också att bättre förstå vilka utmaningar som andra står inför.

Fem fördelar med självhjälp

  1. Självhjälp stärker dig och hjälper till för att få kontroll över livet så att positiva förändringar blir möjliga.
  2. Självhjälp har stor bredd och möter många olika behov och preferenser.
  3. Jämfört med samtalsterapi är självhjälp ofta billigare eller till och med gratis.
  4. Självhjälp kan man göra på sitt eget sätt och i sin egen takt, allt efter omständigheterna.
  5. Självhjälp kan ge värdefulla färdigheter, som självmedvetenhet, motståndskraft och förmåga att lösa problem.

Fem risker med självhjälp

  1. Överförenkling: Mycket självhjälp erbjuder förenklade lösningar på komplexa frågor och bortser från underliggande faktorer.
  2. Bristande expertis: Utan professionell vägledning kan det vara mycket svårt att navigera genom utmanande känslor eller situationer på effektivt sätt.
  3. Orealistiska förväntningar: Författare och andra i självhjälpsbranschen har ibland orealistiska ideal och uppblåsta löften, vilket leder till besvikelse eller desillusion, i värsta fall skjuts skulden för misslyckande över på hjälpsökaren, vilket kan vara förödande.
  4. Beroende: Övertro på självhjälp kan hindra individer från att söka professionellt stöd när det behövs.
  5. Potentiell skaderisk: I sällsynta fall kan självhjälpspraxis eller råd förvärra befintliga problem eller leda till oönskade konsekvenser.

Självhjälp kan vara ett värdefullt verktyg för personlig utveckling och erbjuda individer både verktyg och kunskap för att hantera en mängd olika personliga utmaningar. Men det är viktigt att närma sig självhjälp, råd från andra mm, med en försiktig till kritisk inställning, ta det positiva och tveka inte att söka professionell rådgivning när det behövs.


Reuse this content
A friendly mind matters  newsletter from m50m.eu

Name*
Email
Privacy*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.