Läs mer om det här ämnet
Existentiella grubblerier
Varför har man existentiella grubblerier?
Existentiella tankar handlar om vår existens – varför vi finns till? Det leder till de stora existentiella frågorna: Vad händer när vi dör? Hur vill jag leva? Vem är jag? Vad är kärlek? Vad vill jag uppnå med mitt liv? Varför är vi här och vad är meningen med livet?
De existentiella tankarna berör oss på ett djupt och fundamentalt plan och därför har vi dem också med oss under hela livet. Filosofer har som yrke att ställa existentiella frågor och försöka besvara dem, medan författare och diktare hjälper till med tolkningar som vi kan reflektera över. Existentiella tankat tillhör livet som refleterande och tänkande människa.
Existentiella grubblerier är en annan sak. De kan väckas när vår självbild kommer i gungning, ofta när vi går från en livsfas till en annan. Till exempel om en relation tar slut, när barnen flyttar ut, någon dör, om vi drabbas av sjukdom, olycka eller om en snabb förändring sker i samhället.
Viktigt att tänka på om existentiella tankar
Normalt är existentiella tankar inget att känna oro över eller något man behöver söka hjälp för – tvärtom så berikar de livet. Men om tankarna leder ner i en negativ spiral av känslor som du inte tar dig ur på egen hand, det vill säga grubblerier – sök hjälp av en samtalsterapeut.