Läs mer om det här ämnet

Manipulation

Bjorn Granberg
Author and developer

Projicering

Vad är projicering?

Projicering är en psykologisk försvarsmekanism där en person eller grupp, tillskriver sina egna oönskade tankar, känslor eller egenskaper på någon annan. Till exempel kan någon som känner ilska de inte kan erkänna anklaga andra för att vara arga. Genom att externalisera det de själva tycker är oacceptabelt minskas det egna inre obehaget.

Projicering börjar med oönskade normer, beteenden eller krav som personen har på sig själv men inte kan acceptera och därför förtränger. Istället tillskrivs andra personer dessa egenskaper, vare sig de har egenskaperna eller inte. Egenskaper som man inte står ut med hos sig själv påstår man att andra har–man projicerar dem.

Projiceringar kan uppstå när man undermedvetet identifierar en känsla inom sig själv som man inte accepterar och förnekar därför att känslan existerar. Projicering är något man gör omedvetet. 

Någon som projicerar genom att påstå att någon annan är snål, är själv den som är snål men inte står ut med det, och kanske till och med beskriver sig som generös. En projektion från någon som som är rädd, kan kalla andra för ‘fegisar’. Någon som är inte står ut med att inte alltid vara bäst, kan kalla andra för ‘loosers’. Den som anklagar andra för sexuell lössläppthet har antagligen själv svårt att hantera sin sexualitet, och så vidare.

Det är viktigt att komma ihåg att projicering är en normal försvarsmekanism, eller egenmanipulering om vill kalla det så, som alla kan ha men som är vanligare hos vissa. Projiceringar är besvärliga eftersom de är omedvetna och ofta leder till missuppfattningar, felbedömningar och konflikter.

Projicering mellan grupper

I grupper och kulter kan projiceringar fungera polariserande och stärka gruppens sammanhållning och identitet genom att förtränga en egenskap (exempelvis sexualitet eller sexuell läggning). Ju starkare förträngningen är desto starkare riskerar motsvarande projicering bli. I extremistiska grupper finns otaliga exempel på starka projiceringar.

Hur slutar man projicera?

Det går att träna sig att se sina egna projektioner men det är svårt att göra på egen hand utan stöd. Ta kontakt med en samtalsterapeut om du tror att du har problem med projicering.

Related Articles


Reuse this content
A friendly mind matters  newsletter from m50m.eu

Name*
Email
Privacy*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.