Läs mer om det här ämnet

Manipulation

Bjorn Granberg
Author and developer

Tankestoppande meme

Så påverkas du av tankestoppande memes

Tankestoppande memes är fraser eller klichéer (memes) vars syfte är att hindra självständigt tänkande genom att störa ut våra annars logiska tankekedjor. Det är en förvånansvärt effektiv metod att påverka andra, och är man inte medveten om dem, så upprepar man snart ett meme man hört utan tänka sig för.

Memes är komplexa problem förenklade till ett kort och minnesvärt påstående, en soundbite, som i princip kan bära med sig en hel ideologisk analys. Som till exempel detta meme: “Vi har ingen klimatkris, men däremot en ekologisk kris”. Ett annat tydligt exempel är försöken att påverka valet i Moldavien 2024 genom att köpa röster för (ryska) pengar. Ett meme som spreds var:“Det är ingen skillnad på ryska pengar och europeiska [så ta pengarna och rösta på oss]”

Ett meme verkar ofta sant, men vid närmare granskning kommer det visa sig att påståendet är långt ifrån tillräcklig för att förstå den fulla innebörden av det.

En annan bedräglig egenskap med tankestoppande memes är att de har en förmåga att skapa en känsla av samhörighet mellan människor. När någon upprepar tankestoppande memes som då hindrar lyssnarens kritiska tänkande, kan det leda till att lyssnaren drar slutsatsen att informationen är korrekt. Detta skapar en illusion av tillit och gemenskap, ibland även beundran och en känsla av att man fått kännedom om något speciellt, trots att grunden för påståendet ofta är delvis eller helt osann.

Fenomenet kan användas som ett verktyg för att manipulera andra, vilket illustreras i exemplet med valet i Moldavien ovan.

När tankestoppande memes sprids viralt blir de snabbt ett samhällsproblem. Samhället bygger på gemensamma berättelser, historier och illusioner – nätverk av information som vi delar, litar på och formar våra liv kring. Tankestoppande klichéer blir ofta en del av dessa informationsnätverk.

Problemet uppstår när dessa klichéer innehåller felaktig information. När människor matas med sådan information riskerar de att fatta dåliga beslut, oavsett hur intelligenta eller kunniga de är.

Under det senaste decenniet har mängden information vi tar in ökat dramatiskt. I denna informationsflod verkar fler aktörer än någonsin, många med en förståelse för hur tankestoppande klichéer kan utnyttjas till deras fördel och med tydliga motiv att göra det.

Som individ är det viktigt att vara medveten om denna form av manipulation för att skydda sina egna tankar och sin personliga frihet och förmåga att göra egna individuella val baserade på fakta och ärlighet.

Självdestruktiva tankestoppande klichéer

Tankestoppande klichéer används ofta som ett sätt att undvika att ifrågasätta sådant man inte vill erkänna (förnekelse), till exempel: “Mormor levde till hon var 90 och hon rökte.” (så det är inte farligt att ta en cigarett).

De kan också användas för att rättfärdiga handlingar man innerst inne vet är fel (självbedrägeri), till exempel: “Hon tjänar mer än jag, så det är inte mer än rätt.” (att jag tar något som tillhör henne).

Vanliga tankestoppande klichéer

Tankestoppande klichéer uppmärksammades första gången 1961*, men har alltid förekommit i vardagsspråket. Här är några vanliga exempel:

“Pojkar är pojkar” antyder att pojkar “naturligt” uppvisar ett visst oregerligt eller stökigt beteende, vilket därför förväntas och accepteras. Denna kliché bidrar till att normalisera stereotypa könsroller och leder ofta till att vissa beteenden inte ifrågasätts.

Det används också för att rättfärdiga eller ursäkta pojkars och mäns mer aggressiva eller oansvariga handlingar, med underförstådd hänvisning till att sådant beteende är biologiskt betingat och därmed måste accepteras eftersom det inte kan förändras.

Problematiken med denna kliché är mångfacetterad, men särskilt allvarlig är dess roll i att begränsa barns möjligheter att frigöra sig från könsbaserade förväntningar och utveckla sin individualitet.

“Det är som det är” eller “Så är det” antyder att situationen inte går att förändra och att vidare diskussion avslutad eller meningslös.

“Det är bara att bita ihop” uppmanar till att ignorera känslor eller tankar, vilket leder till att andra lösningar på en utmaning förblir outforskade.

“Sånt är livet” avfärdar svårigheter som en del av livets naturliga gång, utan att ge utrymme för möjliga lösningar.

“Det kunde ha varit värre”. Trivialiserar något som hänt genom att jämföra det med tänkbara, värre scenarier, vilket kan hindra en djupare analys.

Tankestoppande klichéer inom självhjälp

Inom självhjälps- och personlig utvecklingsvärlden är tankestoppande klichéer vanliga och används för att reducera komplexa känslor och situationer till lättbegripliga och till synes stärkande memes. Även om dessa klichéer kan erbjuda tillfällig tröst eller motivation, riskerar de att hämma djupare reflektion och en mer nyanserad förståelse av problemen.

De kan också fungera som ett maktverktyg där skulden för ett misslyckande flyttas från metoden (eller dess förespråkare) till den hjälpsökande. Här är några exempel på tankestoppande klichéer som ofta förekommer inom självhjälp:

“Allt händer av en anledning” Ger tröst genom att antyda att det finns ett syfte bakom varje händelse, men kan också ogiltigförklara känslor av frustration eller sorg och avskräcka kritiskt tänkande om situationer.

“Var bara positiv.” Uppmuntrar till att behålla en positiv inställning, men avvisar legitima negativa känslor och vikten av att ta itu med dem.

“När du pekar ett anklagande finger mot andra, pekar tre tillbaka mot dig själv” Används som försvar mot kritik genom att vända anklagelsen tillbaka mot den klagande. Kritiken döljs därmed och blockerar diskussion av ett problem som kan vara legitim.

“Tankens kraft över kroppen” Betonar kraften av mental beslutsamhet, vilket kan vara stärkande, men förbiser samtidigt vikten av fysisk och emotionell hälsa.

“Välj lycka.” Antyder att lycka är så enkelt som ett val, vilket är avvisande mot alla de sammanhang och komplexa faktorer som påverkar den mentala hälsan.

“Lev i nuet (Carpe Diem)” Uppmuntrar till mindfulness, men tonar ner vikten av att planera för sin framtid och reflektera över det förflutna, vilket också är viktigt för personlig utveckling.

“Släpp taget.” Uppmuntrar till att överlämna kontrollen åt en högre makt, vilket kan vara tröstande, men avvisar vikten av proaktiv problemlösning.

“Fejk it til’ you make it.” Antyder att en självsäker attityd leder till framgång, men skapar en press på att upprätthålla en fasad som inte är genuin.

“Du är tillräcklig som du är.” Syftar till att främja självvärde, men nedvärderar värdet av att arbeta med sin personliga utveckling.

Dessa klichéer, även om de är rotade i positiva avsikter, kan fungera som en förenkling av komplexa problem, vilket potentiellt kan hindra individer från att fullt ut ta itu med sina utmaningar.

Tankestoppande klichéer som används av konspiratörer

Konspirationsteoretiker finns i många olika former och drivs av varierande motiv. Många av dem har en destruktiv inverkan genom att undergräva de gemensamma berättelser som våra sociala band bygger på.

Denna grupp är särskilt skicklig på att använda tankeavslutande klichéer för att avfärda skeptiker och skydda sina teorier från kritisk granskning. Här är några vanliga klichéer som ofta används av konspirationsteoretiker:

”Var inte en sheeple.” Ordet Sheeple är sammanskrivning av orden Sheep och People. Det används för att antyda att en grupp människor är manipulerad av en annan ‘skugglik grupp eller enhet’ med stor makt som orkestrerar händelser, och därför kan avfärdas som okunniga eller omedvetna om ”sanningen”.

”Bara ett sammanträffande.” Används för att bortförklara inkonsekvenser och motsägelser i en konspirationsberättelse.

”Gör din egen research.” Uppmuntrar individer att söka alternativa, ofta marginella, källor snarare än etablerade fakta eller bevis.

“Follow the rabbit.” Vanlig metafor för att symbolisera mod att ge sig in i det okända, men används av konspirationsteoretiker istället tillsammans med förslag på alternativa, marginella källor istället för etablerade fakta eller eller bevis.

”Falsk flagg.” Antyder att händelser iscensätts eller manipuleras av makthavare för att lura allmänheten.

”De vill inte att du ska veta.” Antyder att det finns en hemlig grupp eller organisation som aktivt döljer information.

”Ha tillit till planen.” Föreslår att man ska tro på en agenda som en grupp eller person har för att ‘rädda världen’, ofta utan bevis.

*Bara vänta och se.” Variant på “Ha tillit till planen” som är avsedd att tysta ner frågor och bygga upp en förhoppning utan att presentera trovärdiga bevis.

”Allt styrs av [infoga namn på grupp].” Lägger skulden på en skugglik grupp eller enhet som orkestrerar händelser.

”Du är bara en Shill.” Ordet Shill syftar ursprungligen på en person som avsiktligt skapar ett falskt intryck av att vara en entusiastisk kund som är oberoende av en säljare (marknadsförare eller bedragare), medan de i själva verket i hemlighet samarbetar med säljaren. Konspirationsteoretiker använder termen för att avfärda avvikande röster som betalda ‘agenter’ eller som en del av själva konspirationen.

”Följ pengarna.” Gör det underförstått att det är ekonomiska intressen som är drivkraften bakom alla händelser eller beslut.

”Läs på om ‘the deep state’.”Uppmuntrar till att undersöka ett påstått hemligt nätverk av mäktiga individer som kontrollerar regeringar och institutioner.

“Min sanning eller din?” Den här klichén är ett centralt verktyg för konspirationsteoretiker eftersom den likställer sanning och objektiva fakta med åsikt, vilket förminskar en individs kritiska argument. Liknande klichéer med samma innebörd är “Verkligheten är subjektiv” och “Människan är en subjektiv varelse, alltså finns ingenting som är objektivt”.

Summering

Tankestoppande klichéer förekommer i alla språk. De är en del av vårt språk och sätt att fungera, men missbrukas lätt.. De fungerar genom att motverka kritiskt tänkande, underminera fakta och skapa misstro mot trovärdiga bevis.

Som individ är det viktigt att vara medveten om denna form av manipulation för att skydda sina egna tankar och sin personliga frihet och förmåga att göra egna individuella val baserade på fakta och ärlighet.

*Begreppet tankestoppande kliché myntades 1961 av psykiatern Robert Jay Lifton (Länk till Wikipedia).

Related Articles


Reuse this content
A friendly mind matters  newsletter from m50m.eu

Name*
Email
Privacy*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.